Pagini

marți, 31 august 2010

Predică a Mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Noului Mucenic Anghel

 
 
Predică a Mitropolitului Augustin de Florina
la pomenirea Noului Mucenic Anghel
- 1 septembrie -




UN SFÂNT AURAR



Iubiţii mei, mulţi, mulţi mireni, dacă îi sfătuieşte cineva că trebuie să trăiască o viaţă creştină, imediat răspund:
- Nu putem să facem cele pe care le zice Evanghelia. Nu suntem călugări. Nu trăim în pustie. Trăim în societate, cu multe probleme şi suferinţe. Avem femeie şi copii şi întâlnim multe piedici în slujbele noastre zilnice. Şi satana nu ne lasă. Vrem să ne sfinţim, dar nu putem…
 

ARHIEPISCOPUL HRISTODUL: ”Noi, ceilalţi episcopi, când vom muri, ne vom stinge. Dar Stareţul tău Augustin va fi proclamat sfânt”.

 Nikolaos Sotiropoulos


despre fericitul întru adormire
 episcop Augustin Kandiotis


La vârsta de 104 ani a plecat spre veşnicie părintele Augustin Kandiotis, fostul mitropolit de Florina. Persoană inundată de harul lui Dumnezeu. Menţionăm doar câteva din multele şi marile lui calităţi.

Predicator fascinant, mai fascinant decât toţi predicatorii zilelor noastre. Vorbea din inima lui, care închidea în ea pe Hristos şi Elada, şi emoţiona şi cutremura inimile ascultătorilor şi ale cititorilor săi.

A avut râvnă pentru Dumnezeu şi pentru Biserica lui Dumnezeu, râvnă care aminteşte de râvna proorocului Ilie. „Cu râvnă a râvnit pentru Domnul Atotţiitorul”.

A avut o voinţă foarte puternică. Am spune că s-a ostenit şi a muncit mai presus de om. A fost un luptător în prima linie. Un mustrător al celor puternici ai lumii. De neînduplecat în temele credinţei. Niciodată nu a făcut concesii cu lumea şi cu cei puternici ai lumii. Nicio zi nu a trăit-o în oportunism, ci întotdeauna cu un scop mai înalt.

Neînfricat în faţa italienilor, germanilor, partizanilor, episcopilor, arhiepiscopilor, patriarhilor, sinoadelor, regilor, dictatorilor, infractorilor. De multe ori şi-a jucat viaţa după zicala – îndeobşte cunoscută, „cap sau pajură”. Şi pentru că a fost un luptător curat, Dumnezeu l-a ocrotit întotdeauna şi i-a dăruit lungime de zile.

Ca episcop, a făurit o Mitropolie exemplară şi a făcut ca micul oraş periferic Florina să fie cunoscut la nivel pan-ortodox. S-a dovedit a fi cel mai bun episcop al zilelor noastre. Acum, când a plecat din această lume şi nu ne vom mai izbi de modestia sa, spunem într-un cuvânt că Augustin a fost un sfânt. Pururea pomenitul Arhiepiscop Hristodulos, când era Mitropolit de Dimitriada, a spus subsemnatului: ”Noi, ceilalţi episcopi, când vom muri, ne vom stinge. Dar Stareţul tău Augustin va fi proclamat sfânt”.

Desigur, zicem noi, şi ceilalţi episcopi sunt virtuoşi şi sfinţi. Dar episcopul Augustin îi depăşeşte pe toţi, este cel mai mare episcop al zilelor noastre, primul în conştiinţa credincioşilor din lumea întreagă, Părinte contemporan al Bisericii.

(trad. Frăţia Ortodoxă Misionară “Sfinţii Trei Noi Ierarhi”,


NECROLOGURI LA ÎNMORMÂNTAREA FERICITULUI EPISCOP AUGUSTIN KANDIOTIS (GR)




NECROLOGURI LA ÎNMORMÂNTAREA
FERICITULUI EPISCOP AUGUSTIN KANDIOTIS (GR)





FRAGMENTE DIN NECROLOGURILE EGUMENULUI MĂNĂSTIRII DOHIARIU ŞI REPREZENTANT AL SFÂNTULUI MUNTE – IEROMONAHUL GRIGORIE, ALE PROTOSINGHELULUI SFINTEI MITROPOLII DE FLORINA – PĂRINTELE IUSTIN ŞI ALE AUTORITĂŢILOR ADMINISTRAŢIEI LOCALE. ÎN CONTINUARE, O SECVENŢĂ DIN MUTAREA TRUPULUI PĂRINTELUI AUGUSTIN SPRE SFÂNTA MĂNĂSTIRE A SFÂNTULUI AUGUSTIN, UNDE A AVUT LOC ÎNGROPAREA.



Sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/08/blog-post_9755.html

ALTE FOTOGRAFII DE LA ÎNMORMÂNTAREA UNUI SFÂNT – MITROPOLITUL AUGUSTIN KANDIOTIS


ALTE FOTOGRAFII DE LA ÎNMORMÂNTAREA UNUI SFÂNT
– MITROPOLITUL AUGUSTIN KANDIOTIS -




Mii de credincioşi şi-au luat rămas-bun de la Stareţul Augustin Kandiotis, fost Mitropolit de Florina, credincioşi care dis-de-dimineaţă au umplut Catedrala Sfântul Pantelimon din Florina.

Aşa cum am amintit în reportajul nostru anterior, slujba de înmormântare a fost condusă de Mitropolitul Antim al Tesalonicului, care în predica sa s-a referit la luptele şi nevoinţele fericitului întru adormire Augustin Kandiotis, dar şi la cât de mult şi-a iubit patria.

De menţionat că Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost reprezentat de Înaltpreasfinţitul Ioil, Mitropolit de Edessa, Pelli şi Almopia, care, în cuvântul său, s-a referit la opera Fericitului Stareţ Augustin şi i-a emoţionat pe toţi.

Din partea Sfântului Sinod şi a Arhiepiscopului Atenelor şi a toată Elada, Ieronim, a fost prezent Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serghie de Grevena.

Demn de remarcat că, în cuvântul său, al doilea Secretar al Sfântului Sinod, Arhimandritul Ieronim, l-a lăudat pe fericitul întru adormire şi a scos la lumina publicităţii din Arhiva Sfântului Sinod, cererea Mitropolitului de altădată al Florinei, care, printre altele, spunea următoarele:

“Dacă statul de multe ori graţiază infracţiunile cetăţenilor, nu se poate ca Biserica să fie mai aspră decât statul. De aceea, cer ca toţi clericii caterisiţi până astăzi să fie reabilitaţi, dacă au arătat prin fapte semne de pocăinţă”.
De asemenea, Arhimandritul Ieronim, a subliniat că

“acest lucru arată că fericitul întru adormire Mitropolit Augustin era un părinte iubitor şi nu un extremist, cum spuneau toţi”.


La fel a vorbit şi Protosinghelul Sfintei Mitropolii de Florina, părintele Iustin, care, printre altele, a menţionat că

“Mitropolitul Augustin, în cei 33 de ani de arhierie, a făcut 380 de hirotonii. De asemenea, îşi cerea iertare de la toţi fiii săi duhovniceşti şi le cerea să nu existe între ei vreo ceartă, ci unitate”.

În sfârşit, de semnalat că, potrivit informaţiilor Romfea.gr, primarul Florinei şi primarul Ptolemaidei vor da numele lui Augustin Kandiotis străzii centrale din oraşele lor.





































Sursa: http://www.romfea.gr